iPad Pro 2021 dan Galaxy Tab S7 FE 5G bersaing untuk memasuki Pasaran


 Apple dan Samsung bersaing untuk membawa tablet baru ke Pasaran. Apple membawa dua tablet, sementara Samsung hanya satu peranti.


Semua tablet telah lulus ujian, jadi mereka telah menerima lampu hijau ketika hendak dilepaskan di pasaran.


iPad Pro 2021

Apple melancarkan iPad Pro 2021 barunya pada April lalu. Seperti MacBook Air dan Pro, tablet ini dikuasakan oleh cip Apple M1, menjadikan prestasinya lebih menggila daripada sebelumnya.


"CPU 8-teras pada iPad Pro membuat prestasinya melonjak 50% dari generasi sebelumnya. GPU 8-teras menjadikan prestasi grafik 40% lebih cepat daripada pendahulunya," kata syarikat teknologi gergasi dari Cupertino, AS.


Apple juga mempunyai RAM hingga 16 GB. Sementara itu, memori dalaman dibuat dua kali lebih cepat dengan kapasiti hingga 2 TB.


IPad Pro baru dilengkapi dengan port USB Type C yang menyokong Thunderbolt dan USB 4, menjadikannya lebih serba boleh kerana lebar jalurnya hingga 40Gbps, atau 4 kali lebih banyak daripada sebelumnya. Oleh itu tablet ini boleh disambungkan ke monitor Pro Display XDR pada resolusi 6K Penuh.


Mengenai layar, iPad Pro 11 inci membawa Liquid Retina Display yang mempunyai resolusi 2388 x 1688 piksel dan menyokong HDR. Khusus untuk iPad Pro 12.9 inci, ia menggunakan Liquid Retina XDR Display yang mempunyai kecerahan puncak hingga 1.600 nits dan resolusi 2732 x 2048 piksel.


Untuk skrin baru ini, Apple memasang 10,000 LED mini dengan 2,500 zon peredupan tempatan. Hasilnya, skrin tablet setara dengan Pro Display XDR. Dengan cara itu para profesional dalam industri kreatif, termasuk jurugambar, videografer dan pembuat filem, dapat melihat dan mengedit kandungan HDR di layar besar yang dapat mereka bawa ke mana saja.


iPad Pro kini menyokong 5G. Tablet ini dilengkapi dengan dua kamera dan sensor LiDAR di bahagian belakang.


Semasa di bahagian depan, Apple telah menyertakan kamera ultra lebar 12 MP dan membawa ciri Center Stage. Fungsi ini menggunakan bidang pandangan kamera depan yang jauh lebih besar dan keupayaan pembelajaran mesin M1 untuk mengenali dan memastikan pengguna berada di tengah bingkai.


Galaxy Tab S7 FE 5G


Galaxy Tab S7 FE 5G menampilkan skrin LCD 12.4 inci dengan resolusi QHD +. Tablet ini menawarkan sokongan untuk S Pen, yang melekatkan magnet ke belakang.


Samsung memanfaatkan tablet barunya dengan chipset Snapdragon 750G dengan dua pilihan RAM 4GB dan 6GB. Ia mempunyai bateri berkapasiti 10,090 mAh dengan pengecasan pantas 44W.


Tablet ini menyokong 5G, tetapi pilihan WiFi sahaja disediakan. Ciri lain yang dimiliki Galaxy Tab S7 FE 5G ialah pembesar suara stereo dan dua kamera di bahagian belakang dengan saiz 8 MP dan 5 MP.

Previous Post Next Post

Contact Form